Home  /  Arc de Triomphe

Arc de Triomphe

De wereldberoemde triomfboog op Place Charles de Gaulle
2
De Arc de Triomphe behoort tot een van de bekendste bouwwerken in Parijs. Je vindt deze triomfboog op Place Charles de Gaulle, ook nog steeds Place de l'Étoile genoemd. Op deze grote rotonde komen maar liefst 12 lanen (avenues) samen, waaronder de wereldberoemde Champs-Élysées. Het gebied behoort tot het 8e arrondissement in Parijs.

➞ Bestel de Paris Pass (voor véél korting op 60+ attracties)

Geschiedenis van de Arc de Triomphe

De bouw van de Arc de Triomphe begon in 1806, ter ere van Napoleons overwinning bij de slag om Austerlitz. Het gebouw is ontworpen door architect Jean-François Chalgrin (1739-1811), die ook verantwoordelijk is geweest voor de aanleg van Jardin du Luxembourg en plannen heeft gemaakt voor de bouw van Saint-Sulpice. Toch duurde het na het leggen van de eerste steen nog 30 jaar tot de bouw werd voltooid onder koning Lodewijk Filips.

Onder de Arc de Triomph ligt het graf van een onbekende soldaat, die er in de Eerste Wereldoorlog is gesneuveld. Vandaag de dag is het daarom een monument ter nagedachtenis van WOI. Het is daarom nog steeds het vertrekpunt voor de jaarlijkse militaire parade op 14 juli.

De Axe historique

Dwars door Parijs loopt een denkbeeldige lijn die 4 bijzondere bouwwerken met elkaar verbindt. De Arc de Triomphe staat namelijk op dezelfde lijn als de Grande Arche in La Défense, de Arc de Triomphe du Carrousel in de Tuilerieën en de glazen piramide van het Louvre. Deze lijn wordt de Axe historique genoemd.

Leuk weetje: de piramide (een van de ingangen tot het Louvre) past qua grootte precies onder de Arc du Carrousel in de Tuilerieën. Deze triomfboog past op haar beurt weer onder de Arc de Triomphe aan de Champs-Élysées en je raadt het misschien al... De Arc de Triomph past theoretisch gezien ook weer onder de laatst gebouwde La Grande Arche, die in de buitenwijk La Défense staat.

Er waren ooit plannen om deze parallelle lijn te visualiseren met een laserbundel die vanaf de Grande Arche de punt van de piramide in het Louvre raakt en daarbij precies onder de Arc de Triomphe en de Arc du Carrousel schijnt. Maar het lijkt erop dat dit nooit verder is uitgewerkt.

Beklim het dak van de Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is 50 meter hoog. Wie het dak wil beklimmen moet naar de ondergrondse passage bij metrostation Place Charles de Gaulle-Étoile. Hier vind je een klein museum met meer informatie over het bouwwerk en de entree tot het uitkijkplatform. Houd er rekening mee dat het erg druk kan zijn. We raden je daarom aan om van tevoren online een skip-the-line ticket aan te schaffen.

POST A COMMENT

Hier geweest? Deel je ervaringen!

Contact the property