Home  /  Centre Pompidou

Centre Pompidou

Het eigenzinnige museum voor moderne kunst
0
Centre Georges Pompidou, officieel het Centre national d'art et de culture Georges-Pompidou, maar beter bekend als Centre Pompidou; is het nationale instituut voor moderne kunst. Het eigenzinnige gebouw staat in het 4e arrondissement van Parijs.

➞ Bestel de Paris Pass (voor véél korting op 60+ attracties)

Geschiedenis van Centre Pompidou

Centre Pompidou werd in 1977 geopend en is vernoemd naar de voormalige Franse president Georges Pompidou. Hij wilde dat er in Parijs een ontmoetingscentrum en museum gebouwd werd waar alle vormen van moderne kunst een plek konden krijgen. Wie hiervan houdt mag dit museum eigenlijk niet overslaan tijdens een stedentrip. Met veel wisselende exposities en meer dan 10.000 schilderijen, kunstobjecten en installaties, behoort het tot een van de bekendste moderne kunst musea in de wereld.</P.

Het opvallende kleurrijke gebouw is ontworpen door Renzo Piano en Richard Rogers. De architecten wilde het gebouw als het ware binnenstebuiten keren en hebben daarom een gevel van gekleurde buizen en pijpen ontworpen. Hierdoor staat het sterk in contrast met de klassieke gebouwen in de directe omgeving. De Parijzenaren vinden het daarom mooi of spuuglelijk. Een middenweg is er eigenlijk niet.

Tip: Wie van moderne kunst houdt moet ook zeker een bezoekje brengen aan Fondation Louis Vuitton.

Museum voor moderne kunst

Bij Centre Pompidou denkt vrijwel iedereen aan het museum, maar het is feitelijk een overkoepelend centrum voor moderne kunst, waar veel meer te zien en doen is. Twee verdiepingen zijn van Musée national d'art moderne, de andere ruimtes worden gebruikt voor debatten, presentaties, theater- en muziek voorstellingen. Neem zeker ook een kijkje bij Bibliothèque Kandinsky; een bibliotheek met beeldende kunst uit de 20e en 21e eeuw. Deze openbare bibliotheek dient tevens als documentatie- en onderzoekscentrum van het museum. Er is ook een kleine bioscoop met een wisselend filmaanbod.

In het Musée national d'art moderne hangen en staan wereldberoemde kunstwerken van moderne kunstenaars. De collectie is wisselend (omdat werken soms aan andere musea worden uitgeleend) en er zijn veel tijdelijke exposities. Dit zijn (onder voorbehoud) de belangrijkste werken van dit moment:

- Frida Kahlo, The Frame, 1938

- Piet Mondrian, New York City, 1942 - Yves Klein, SE 71, L'Arbre, grande éponge bleue, 1962 - Jean Dubuffet, Le jardin d'hiver, 1968-1970 - Otto Dix, Bildnis der Journalistin Sylvia von Harden, 1926 - Vassily Kandinsky, Mit dem schwarzen Bogen (Avec l'Arc noir), 1912 - Xavier Veilhan, Le Rhinocéros, 1999-2000 - Agam, The private apartments at the Elysée for president Georges Pompidou, 1972-1974 - Marcel Duchamp, Fontaine, 1917/1964 - Robert Delaunay, Manège de cochons, 1922 - Marc Chagall, Les mariés de la Tour Eiffel, 1938-1939

Centre Pompidou sluit in 2023 (tijdelijk) haar deuren

In 1997 is Centre Pompidou flink gerenoveerd. Na 20 jaar hadden zo'n 160 miljoen mensen het museum bezocht en begon het gebouw flinke slijtage te vertonen. In 2000 werd het gerenoveerde Centre Pompidou heropend en na ruim twee decennia is het gebouwd weer aan een flinke onderhoudsbeurt toe. Daarom zal het museum eind 2023 haar deuren sluiten. Naar verwachting zal het dan pas in 2027 weer geopend worden. Mocht je er dus nog niet geweest zijn, dan is dit het moment!

POST A COMMENT

Hier geweest? Deel je ervaringen!

Contact the property