Home  /  Fondation Louis Vuitton

Fondation Louis Vuitton

Louis Vuitton's privé collectie met moderne en hedendaagse kunst
1
Fondation Louis Vuitton is een museum vol moderne kunst. Het architectonische hoogstandje staat in het 16e arrondissement van Parijs.

➞ Bestel de Paris Pass (voor véél korting op 60+ attracties)

Wat is er te zien en doen?

Anders dan de naam misschien doet vernoemen is dit geen modemuseum van Louis Vuitton, maar een privé collectie bestaande uit moderne en hedendaagse kunst van Bernard Arnault. Hij is een van de meest succesvolle (en rijkste) zakenmannen ter wereld en eigenaar van onder andere Louis Vuitton. Onder deze naam opende hij dan ook in 2014 de deuren van Fondation Louis Vuitton in het Bois de Boulogne stadspark van Parijs.

Een architectonisch hoogstandje

Bernard Arnault is een man met visie en geld. Héél veel geld. Volgens de Bloomberg Billionaires Index was hij in 2021 de rijkste man van Europa en de op twee na rijkste van de wereld met een vermogen van 196 miljard dollar. Hij wilde de stad waar die een groot deel van zijn succes aan te danken heeft graag een museum schenken. Een iconisch bouwwerk waar hij zijn liefde voor kunst en cultuur kan delen met een groot publiek. En omdat geld geen rol speelde pakte dat nogal groots uit.

Het gigantische gebouw is ontworpen door architect Frank Gehry, die geïnspireerd werd door de glazen tentoonstellingshal in het Grand Palais. Het museum moest licht en ruimtelijk aanvoelen en bestaan uit veel glazen ruiten en ronde vormen. Het Fondation Louis Vuitton bestaat daarom uit twaalf gebogen glazen panelen, die doen denken aan de zeilen van een schip maar ook "iets weg hebben van ijsschotsen" - aldus de architect zelf. Hiervoor zijn 3600 glazen ruiten gebruikt die samen een vloeiend effect geven en het gebouw een zeer modern en futuristische uitstraling hebben gegeven.

Fondation Louis Vuitton is een kunstwerk op zich, dat al van ver in het oog springt. Mocht je dus niet zoveel met moderne kunst hebben, dan is het vanwege het architectonische aspect dus alsnog een bezoekje waard.

Tip: Wie van moderne kunst houdt moet ook zeker een bezoekje brengen aan Centre Pompidou.

Fondation Louis Vuitton bezoeken

Verspreid over 2 verdiepingen vind je maar liefst 11 galerieën die plaats bieden aan wisselende exposities. Van september 2021 tot februari 2022 zal het museum haar deuren openen voor The Morozov Collection. Deze collectie bestaat uit meer dan 200 meesterwerken van moderne Franse en Russische kunst van de verzamelaars Mikhail Abramovich Morozov (1870-1903) en zijn broer Ivan Abramovich Morozov (1871-1921). The Morozov Collection zal hier voor het eerst buiten Rusland gepresenteerd worden en brengt belangrijke werken van Picasso, Van Gogh, Monet, Matisse en Renoir samen met emblematische kunstenaars van de Russische avant-garde, zoals Vroubel, Malevich, Repin, Larionov en Sérov.

Er is ook een permanente collectie gewijd aan de bouw van het museum, met originele ontwerpen en blauwdrukken die je door deze ongelooflijke "Architectural Journey" leiden. Al vanaf de opening wordt het museum dagelijks zeer druk bezocht. Wie vooraf een skip-the-line ticket aanschaft vermijdt de lange rijen.

POST A COMMENT

Hier geweest? Deel je ervaringen!

Contact the property