Home  /  Hôtel de Ville

Hôtel de Ville

Het eeuwenoude stadhuis van Parijs
1
Aan de oevers van de Seine, iets ten noorden van het kleine eiland Île de la Cité, staat het indrukwekkende Hôtel de Ville. Het prachtige stadhuis van Parijs dat in het gelijknamige 4e arrondissement ligt.

➞ Bestel de Paris Pass (voor véél korting op 60+ attracties)

Geschiedenis van het stadhuis van Parijs

In de Middeleeuwen strekte het plein voor Hôtel de Ville (dat nu Place de l'Hôtel-de-Ville heet) uit tot de Seine, waar de aanlegplaatsen voor schepen lagen die goederen kwamen brengen. Het was een belangrijke plek in het hart van Parijs, waar ook volksfeesten en openbare executies plaatsvonden. Sinds 1357 werd de stad vanuit deze plek bestuurd. In dat jaar kocht Étienne Marcel (Frans politicus) het Maison aux piliers; oftewel het huis met de pilaren.

In 1533 besloot koning Frans I dat dit gebouw geheel gesloopt moest worden en moest wijken voor een imposant nieuw gebouw in renaissancestijl. De bouw van het nieuwe stadhuis duurde tot 1628 en pas in 1835 werd het gebouw uitgebreid met twee zijvleugels. Hôtel de Ville was de trots van de stad maar daar kwam bruut een einde aan toen het tijdens de grote revolutie in 1870 in brand werd gestoken. Het stadhuis werd vrijwel geheel verwoest en ook veel oude stadsarchieven zijn hierdoor verloren gegaan.

Pas in 1873 begon men met de restauratie die tot 1882 duurde. Dit is gedaan in neorenaissancestijl en geheel volgens het oorspronkelijke ontwerp. Wie oog voor detail heeft kan aan de gevels van Hôtel de Ville de prachtige sculpturen ontdekken van 338 belangrijke Parijzenaars. Meer dan 230 beeldhouwers hebben hieraan gewerkt.

Wat is er te zien en doen bij Hôtel de Ville?

Wil je Hôtel de Ville van binnen bekijken? Speciale rondleidingen en groepstours zijn alleen mogelijk als je een reservering hebt en dit wordt georganiseerd door de Protocol Department van Parijs. Je vindt ze op Rue de Rivoli nummer 29. Houd er rekening mee dat het gebouw op zon- en feestdagen gesloten is.

Eenmaal binnen kun je genieten van de oogverblindende feestzaal (Salle des Fêtes), een replica van de bekende spiegelzaal in Versailles. Je vindt er ook een prachtige bibliotheek en (gratis) wisselende tentoonstellingen over Parijs.

Op het plein voor Hôtel de Ville vinden vandaag de dag gelukkig geen openbare terechtstellingen meer plaats. Wel ligt er iedere winter een kunstijsbaan en wordt het plein in de zomer regelmatig getransformeerd tot een beachvolleybal terrein. In de directe omgeving vind je meer bekende bezienswaardigheden zoals de Notre Dame, La Conciergerie, Sainte-Chapelle en Centre Georges Pompidou.

POST A COMMENT

Hier geweest? Deel je ervaringen!

Contact the property