Home  /  Hôtel des Invalides

Hôtel des Invalides

De laatste rustplaats van Napoleon Bonaparte
0
Hôtel des Invalides staat langs de oevers van de Seine, vlakbij de brug Pont Alexandre-III. Je vindt Hôtel des Invalides in het 7e arrondissement in Parijs.

➞ Bestel de Paris Pass (voor véél korting op 60+ attracties)

Geschiedenis van Hôtel des Invalides

De geschiedenis van Hôtel des Invalides gaat terug tot 1670. Het gebouw, dat ook wel bekend staat als Les Invalides, werd door Lodewijk XIV (de zonnekoning) gebouwd en in 1674 in gebruik genomen. Veteranen die gewond waren geraakt tijdens de vele oorlogen die gevoerd werden, konden hier opgelapt worden en in alle rust leven en wonen. Een groot deel bestond uit invalide soldaten, vandaar de naam. Aan het einde van de 17e eeuw bood het opvangcentrum onderdak aan meer dan 4000 militairen. Tot 1905 werd het met dit doel gebruikt. Het gebouw is daardoor onlosmakelijk verbonden aan de militaire geschiedenis van Frankrijk.

De laatste rustplaats van Napoleon Bonaparte

Het is ook de laatste rustplaats van Napoleon Bonaparte en de verschillende gebouwen hebben nog steeds een belangrijke militaire functie.

Koning Louis-Philippe van Frankrijk zorgde er in 1840 voor dat het stoffelijk overschot van Napoleon van Sint-Helena (waar die in ballingschap verbleef) naar Parijs terugkeerde. In eerste instantie werd hij begraven onder de kapel van Saint-Jerôme. Pas 21 jaar later werd hij herbegraven in de rijkelijk versierde crypte onder de gouden koepel van Hôtel des Invalides.

Het as van Napoleon zit in vijf verschillende kistjes van verschillende materialen. Het paalgraf wat je kunt bekijken is gemaakt door beeldhouwer Louis Viconti. Vanaf twee ronde balustrades kun je het bekijken. Wie over de bovenste ring loopt moet als het ware buigen voor Napoleon om erin te kijken. Vanaf de onderste ring kijk je letterlijk tegen Napoleon op. Een duidelijk statement van de ontwerper.

Hôtel des Invalides bezoeken

Nog steeds wordt het complex gebruikt voor plechtigheden. Als er in Frankrijk een nieuwe president wordt aangesteld dan worden er 21 kanonschoten gelost op het plein voor Hôtel des Invalides.

Je vindt er ook het Musée de l'Armée, het Musée des Plans-Reliefs en het Musée de l'Ordre de la Libération. Deze musea geven samen een goed beeld van de lange geschiedenis van veldslagen die Frankrijk gekend heeft. Om Hôtel des Invalides, het graf van Naopleon (in de Dôme des Invalides) en de bijbehorende musea te bezoeken heb je een entreeticket nodig. Wie vooraf online een skip-the-line ticket aanschaft vermijdt de lange rijen.

POST A COMMENT

Hier geweest? Deel je ervaringen!

Contact the property