Home  /  Jardin des Plantes

Jardin des Plantes

Stadspark en onderdeel van Muséum National d’Histoire Naturelle
3
Jardin des Plantes is een park in hartje Parijs. Het ligt in het 5e arrondissement en je kunt er gerust een hele dag doorbrengen. Er is namelijk een hoop te zien en doen in dit fraaie stadspark!

➞ Bestel de Paris Pass (voor véél korting op 60+ attracties)

Wat is er te zien en doen in Jardin des Plantes?

Jardin des Plantes is een park dat sinds 1793 onderdeel is van het Muséum National d’Histoire Naturelle. Een groep van musea, tuinen, galerijen en zelfs dierentuinen in de regio Île-de-France. Het stadspark in het centrum van Parijs beslaat zo'n 28 hectare en je vindt er de volgende bezienswaardigheden:

- Ménagerie du Jardin des Plantes (grote dierentuin - bestel hier skip-the-line tickets)

- Grande galérie de l'Évolution (natuurhistorisch museum - bestel hier skip-the-line tickets) - Galerie de géologie et de minéralogie (mineralogie en geologie gallerij) - Galerie de paléontologie et d'anatomie comparée (paleontologie en vergelijkende anatomie gallerij) - Jardin Alpine (alpine plantentuin) - Galerie de botanique (botanische tuinen) - Grandes serres (19e-eeuwse tuinkassen)

In de diverse gebouwen en tuinen vind je onder andere collecties van fossielen, mineralen, opgezette dieren, dinosaurusskeletten en meer dan 10.000 exotische planten en bloemen. Voor de meeste bezienswaardigheden moet je eerst een los toegangsticket kopen. Een bezoek aan enkele tuinen en bibliotheken is gratis.

Wie zich wil beperken tot één activiteit kan het beste een bezoekje brengen aan de Grande Galérie de l'Évolution. Dit prachtige en zeer uitgebreide natuurhistorische museum omvat 4 etages die de evolutie van de dieren- en plantenwereld op spectaculaire wijze laten zien. In de hoofdgallerij staat een slinger van opgezette dieren en met een beetje fantasie waan je je zo in de film Night at the Museum. Een bezoekje is leuk voor jong én oud.

De geschiedenis van dit bijzondere stadspark

Lodewijk XIII liet het stadspark in 1635 aanleggen en in 1640 werd het voor het eerst voor het publiek geopend. Na een periode van achteruitgang nam Jean-Baptiste Colbert in 1671 het bestuur over. Onder Lodewijk XIV groeide de tuin en werden er steeds meer exotische planten en bloemen aan toegevoegd, mede door de koloniale expedities van Frankrijk. Na de Franse Revolutie (1789-1799) werd de tuin een geliefde plek om te wandelen en om de exotische fauna te ontdekken.

In 1798 arriveerde de eerste twee Ceylonese olifanten en van 1827 tot 1845 leefde hier Zarafa, de giraffe die Mohammed Ali van Egypte schonk aan Karel X van Frankrijk. De dierentuin (Ménagerie du Jardin des Plantes) is nog steeds het onderkomen van een grote collectie reptielen, vogels, insecten, wilde katten, tijgers, apen en beren.

POST A COMMENT

Hier geweest? Deel je ervaringen!

Contact the property