Home  /  Jardin des Tuileries

Jardin des Tuileries

De tuin van het verdwenen Tuilerieënpaleis
1
Voor het wereldberoemde Louvre ligt Jardin des Tuileries (ook wel de Tuilerieën genoemd). Een groot stadspark in het 1e arrondissement van Parijs.

➞ Bestel de Paris Pass (voor véél korting op 60+ attracties)

Geschiedenis van Jardin des Tuileries

Met een oppervlakte van meer dan 25 hectare is er genoeg om doorheen te struinen. Vanwege de gunstige locatie in het hart van het centrum, wordt het door sommigen ook wel gezien als het Central Park van Parijs. De tuinen horen bij het Louvre en waren onderdeel van het Tuilerieënpaleis dat in 1883 is afgebroken.

Catharina de' Medici liet de tuinen in 1553 aanleggen in Italiaanse stijl. In 1664 werden de tuinen door de tuinarchitect André le Nôtre verfraaid met onder meer een brede laan en geometrische bloemperken. Veel later kwam daar nog de Arc de Triomphe du Carrousel bij, die Napoleon I in 1808 liet plaatsen. Deze staat nu aan de kant van het Louvre, vlakbij de glazen piramide.

In de 20ste eeuw is de tuin verfraaid met beeldhouwwerken van grote kunstenaars en in 1990 heeft de Franse president François Mitterrand de tuinen een moderne make-over gegeven. De verhoogde strakke hagen dempen nu het geluid van het verkeer dat voorbij raast.

Wat is er te zien en doen?

Een wandeling door de Tuilerieën is in ieder seizoen een goed idee. In de lente kun je genieten van alle bloemen die in bloei staan en in de zomer kun je met een ijsje neerploffen op een van de stoeltjes die langs de grote fontein staan. In de herfst laat het park een breed pallet aan kleuren zien en een winterse wandeling langs de jaarlijkse kerstmarkt heeft altijd iets magisch. In juli en augustus wordt er ook een grote kermis opgezet in Jardin des Tuileries. De toegang is gratis, je betaald enkel voor de attracties.

De Tuilerieën bezoeken

Wie even aan de hectiek van Parijs wilt ontsnappen kan heerlijk wandelen in de Tuilerieën. Toch mag een bezoekje aan het Louvre zeker niet ontbreken tijdens een stedentrip. En aangezien de tuinen aan het iconische museum grenzen kun je een bezoekje aan beide goed combineren. Vergeet niet vooraf skip-the-line tickets te kopen om de lange rijen te omzeilen.

POST A COMMENT

Hier geweest? Deel je ervaringen!

Contact the property