Home  /  Musée de la Vie romantique

Musée de la Vie romantique

Proef de sfeer van het romantische Parijs uit de 19e eeuw
1
Musée de la Vie Romantique (museum van het romantische leven) is een piepklein maar zeer charmant museum in Parijs. Je vindt dit museum in het 9e arrondissement in Parijs.

➞ Bestel de Paris Pass (voor véél korting op 60+ attracties)

Wat is er te zien en doen?

Musée de la Vie Romantique is een echte hidden gem in Parijs. Het is een prachtige villa uit 1830 met een binnentuin vol rozen en een zeer fraai theehuis. De van oorsprong Nederlandse kunstenaar Ary Scheffer woonde en werkte hier in het begin van de 19e eeuw. Hij ontving veel beroemde gasten in zijn villa zoals: Frédéric Chopin, Charles Dickens, George Sand, Pauline Viardot-García, Franz List en Eugène Delacroix (zijn buurman). Niet de allerminste dus en daarom is de villa vandaag de dag een eerbetoon aan Ary Scheffer en zijn fascinerende tijdgenoten.

Geschiedenis van Musée de la Vie romantique

Ary Scheffer (1795-1858) was afkomstig uit Dordrecht en arriveerde in 1811 in Parijs. In 1830 vestigde hij zich in de mondaine wijk "Nouvelle Athènes". In die tijd groeide Parijs hard en heerste er een bouwkoorts. Op de eerste uitlopers van de Butte Montmartre maakte ​​boomgaarden en moestuinen plaats voor woonwijken, waar gerenommeerde architecten prachtige woningen, appartementsgebouwen en ateliers bouwde. Het huis van Ary Scheffer was hier onderdeel van en werd al snel een ontmoetingsplek voor (romantische) schilders, kunstenaars, schrijvers, componisten en politici.

De romantische villa, die je mee terugneemt naar begin 19e eeuw, bestaat uit twee verdiepingen met glas-in-lood ramen en hoge mintkleurige louvredeuren. Grenzend aan de binnenplaats zijn twee werkplaatsen gebouwd met een glazen dak. De ene ruimte gebruikte hij als woonkamer, de andere als atelier, waar ook werk van zijn broer stond. Tijdens zijn bezoekjes speelde Chopin in deze ​​harmonieuze setting graag op de piano. Vandaag de dag is de laag gebouwde villa helemaal omringd door hoge gebouwen. Je moet dus wel even weten waar je precies moet zijn.

Musée de la Vie romantique bezoeken

Musée de la Vie Romantique is niet groot. Het is dus geen museum waar je een halve dag voor hoeft uit te trekken. Dwaal gewoon even door de prachtige villa heen, bekijk op de eerste verdieping de schilderijen van voormalig eigenaar Ary Scheffer en zijn fameuze vrienden en ontdek op de begane grond de schatten uit de 18e en 19e eeuw van schrijfster George Sand. Er zijn ook wisselende tentoonstellingen te bekijken en er vinden geregeld concerten en lezingen plaats.

Bij mooi weer ervaar je in de idyllische binnentuin echt even het romantische leven van de welgestelde Parijzenaren. Het is een oase van rust in deze hectische stad en dé perfect voor een korte koffiestop. In de prachtige theesalon worden gebakjes geserveerd van Rose Bakery. De toegang tot de permanente collectie is gratis maar je kunt online een toegangsticket voor de tijdelijke exposities aanschaffen. Het museum ligt op slechts een paar honderd meter van de wereldberoemde nachtclub Moulin Rouge.

POST A COMMENT

Hier geweest? Deel je ervaringen!

Musée de la Vie romantique

16 Rue Chaptal, 75009 Paris, Frankrijk

Contact the property