Home  /  Notre-Dame

Notre-Dame

De wereldberoemde vroeggotische kathedraal
0
De Notre-Dame behoort tot een van de belangrijkste en oudste gebouwen in Parijs. De eeuwenoude kathedraal staat op Île de la Cité in het hart van Parijs. Dit eiland in de Seine behoort tot het 4e arrondissement van Parijs.

➞ Bestel de Paris Pass (voor véél korting op 60+ attracties)

Brand in de Notre-Dame

De Notre-Dame is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Parijs. De kathedraal is niet alleen bekend door het boek De klokkenluider van de Notre Dame en de gelijknamige Walt Disney film, maar ook door de hevige brand die er op 15 april 2019 uitbrak tijdens restauratiewerkzaamheden. Een groot deel is gelukkig bewaard gebleven maar tijdens de brand is de met lood beklede eikenhouten dakconstructie in vlammen opgegaan. De "houten ruggenwervel" dateerde uit 1147 en behoorde tot de oudste bouwconstructies van Parijs. Ook de vieringtoren, ontworpen door Eugène Viollet-le-Duc is verwoest.

Geschiedenis van de Notre Dame

De bouw van de Notre-Dame duurde lang. In opdracht van bisschop Maurice de Sully begon men in 1163 met het leggen van de eerste steen. Pas in 1345 werd de bouw van de gotische kathedraal voltooid, maar in de eeuwen erna is er nog een hoop aangepast. Tijdens de Franse revolutie gingen namelijk veel kunstschatten verloren en dreigde de Notre-Dame in een bouwval te veranderen.

De Notre-Dame is 130 meter lang en heeft vijf schepen. De kruisribgewelven van het middenschip hadden voor de brand een hoogte van 35 meter. De kathedraal bood plaats aan 9000 mensen en is het toneel geweest van veel bijzondere historische gebeurtenissen. Zo vond onder andere de kroning van Napoleon Bonaparte er plaats.

De Notre-Dame huisvest eeuwenoude relikwieën, kunstwerken en ambachten. Het orgel met 8000 pijpen, het 13e eeuws Mariabeeld en de 3 gigantische ronde glas-in-lood ramen zijn het bekendst. Ook liggen er relikwieën van Christus - de doornenkroon, een stuk van het kruis en een spijker van de kruisiging.

De Notre-Dame na de brand bezoeken

Helaas is de kathedraal door de hevige brand momenteel gesloten. Experts zeggen dat de complete restauratie wel 20 jaar in beslag kan nemen. Naar verwachting zal de kathedraal echter na de belangrijkste werkzaamheden weer open gaan in 2024. Dan kan het grote publiek hopelijk weer genieten van alle pracht en praal. Zo nu en dan wordt de kerk nog wel geopend voor speciale kerkelijke diensten op feestdagen.

Als alternatief kun je natuurlijk nog wel de Notre-Dame van de buitenkant aanschouwen, de crypte induiken of een boottocht over de Seine maken die je meevoert langs de trots van Parijs.

POST A COMMENT

Hier geweest? Deel je ervaringen!

Contact the property