Home  /  Sacré-Coeur

Sacré-Coeur

De beroemde witte basiliek op de heuvel van Montmartre
2
De wereldberoemde Sacré-Coeur staat op het hoogstgelegen deel van de wijk Montmartre, op een 130 meter hoge heuvel in het 18e arrondissement van Parijs.

➞ Bestel de Paris Pass (voor véél korting op 60+ attracties)

Mooie uitkijkpunten op de Sacré-Coeur

Doordat de witte Sacré-Coeur op een heuvel staat valt het goed op vanuit verschillende plekken in de stad. Zo kun je de Sacré-Coeur spotten vanaf de Eiffeltoren, Notre-Dame, Arc de Triomphe, het observatieplatform op Centre Pompidou en bij goed weer zelfs vanaf de Tour Montparnasse aan de andere kant van de stad. Vanzelfsprekend heb je vanaf de Sacre-Coeur dus ook prachtig uitzicht op al deze bezienswaardigheden.

Geschiedenis van de Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur is gebouwd om de slachtoffers van de oorlog tussen Frankrijk en de Pruisen (in 1870) te herdenken. Hoewel de bouw van de Sacré-Coeur al in 1875 startte, werd deze pas in 1914 voltooid. Toch opende de Sacré-Coeur dat jaar haar deuren nog niet. De opening werd namelijk uitgesteld tot 1919 in verband met de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

De originele architect Paul Abadie stierf tijdens de bouw in 1884. Omdat na zijn dood het ontwerp werd overgenomen door een andere architect, heeft de bouwstijl zowel Romaanse als Byzantijnse invloeden.

Mooi van binnen én buiten

Het bouwwerk is gemaakt van kalksteen. Ondanks de luchtvervuiling en het verstrijken van de tijd, is de basiliek nog net zo wit als in 1914. Dat komt doordat het gesteente van nature een witte kalksubstantie afgeeft. Hierdoor behoudt het gebouw zijn bijzondere witte kleur, al wordt die uiteraard goed onderhouden en zo nu en dan gerestaureerd.

Net zo mooi als de buitenkant, is ook de binnenkant van de Sacré-Coeur. Een gigantische orgel, meerdere cryptes en een klok van maar liefst 19 ton kilo. De koepel steekt 83 meter in de lucht en vanuit de top heb je nog mooier zicht op Parijs. Door de hoge locatie sta je hier bovendien op het een na hoogste punt in Parijs. Enkel de Eiffeltoren is hoger.

Hoe kom je bij de Sacré-Coeur?

Wie de Sacré-Coeur wilt bezoeken moet een steile klim door de straatjes van Montmartre maken en 222 treden beklimmen. Wie slecht ter been is kan ook de Funiculaire de Montmartre (kabeltrein) pakken. Deze kabeltrein rijdt al sinds 1900 en is geplaatst om de top van de heuvel Montmartre en daarmee de Sacré-Cœur makkelijker te bereiken.

De kabeltrein is naast de trappen geplaatst en overbrugt met een lengte van 108 meter een hoogteverschil van 36 meter in minder dan een minuut. De Funiculaire de Montmartre is officieel onderdeel van het RATP metronetwerk en daarom zijn de tarieven hetzelfde als op de metrolijnen.

POST A COMMENT

Hier geweest? Deel je ervaringen!

Contact the property